Waterland 3 Drachten

Examens

Theorie-examen

Het theorie-examen

Op het theorie-examen krijg je in het eerste onderdeel 25 gevaarherkenningsvragen. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Deze vragen worden niet met spraak ondersteund. Van de 25 vragen moet je 13 vragen goed hebben beantwoord.

Het tweede onderdeel gaat over verkeersregels (30 vragen) en over verkeersinzicht (10 vragen). Bij dit onderdeel moet je 35 vragen goed hebben beantwoord. Je krijgt een half uur de tijd om alle vragen te beantwoorden. Wanneer je dyslectisch bent kun je een verlengd theorie examen aanvragen (VTE), dan krijg je extra tijd.

Wanneer je een TDC volgt en zelf een examen gaat reserveren, is het wel raadzaam tijdig het theorie examen te reserveren bij het CBR in de week die volgt na je TDC. Alles zit immers dan nog vers in je geheugen.

Meenemen naar het theorie-examen:

  • Een geldig identiteitsbewijs

Het is ook mogelijk om bij ons een theoriecursus te volgen. Deze cursus wordt op een aantal avonden gegeven. De kosten hiervoor zijn: €75,-­ incl. koffie/thee en 1 x theorie-examen.

Praktijkexamen & TTT

De Tussentijdse Toets (TTT)

De tussentijdse toets die plaatsvindt in je eigen lesauto op driekwart van je rijopleiding, wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Deze toets geeft je inzicht hoe ver je bent t.a.v. je rijopleiding en je kunt vast wennen hoe het er precies aan toe gaat met een examen.

Wanneer je 1 van de 2 bijzondere manoeuvres voldoende hebt gescoord, dan krijg je voor dit onderdeel vrijstelling op het praktijkexamen. Aan het einde van de toets krijg je een advies mee waar je nog aan moet werken.

N.B.: Zowel bij de TTT als bij het praktijkexamen een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Het praktijkexamen

Bij aanvang van het praktijkexamen (of toets) lees je eerst een kenteken op zo’n 25 meter afstand. Daarna beantwoord je een aantal vragen over de auto zelf. Dit kan gaan over de banden, onder de motorkap of de betekenis van de lampjes cq. knoppen in de auto.

In het gehele examen (40 minuten) wordt er van je verwacht dat je een veilige rit rijdt. Ongeveer 15 minuten van de rit dien je dit op een zelfstandige manier te doen d.m.v. een opdracht die je krijgt. Dit kan zijn navigatie – ­een aantal opdrachten achter elkaar -­ of een te volgen route.

Tevens wordt er een keuze gemaakt uit een stopopdracht,­ parkeeropdracht of omkeeropdracht en is er een situatie bevraging. De resterende tijd is gebaseerd op het oude type examen en krijg je de opdrachten van de examinator.

Bij het gehele examen staat de veiligheid,­ beheersing voertuig en doorstroming van het verkeer centraal. Het is niet belangrijk of je nu wel of niet bij het opgegeven doel of object aankomt. Het gaat tenslotte om een veilige rit.

N.B.: Zowel bij de TTT als bij het praktijkexamen een geldig identiteitsbewijs meenemen.